Koelen met composiet verdelers

De mogelijkheid om te koelen met vloerverwarming gaat een steeds grotere rol spelen. Maar welke verdeler kunt u daar bij gebruiken?

Composiet verdelers

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van composiet verdelers. Maar waarom eigenlijk? 

Er worden steeds meer warmtepompen toegepast in Nederland. Zo is het niet toegestaan om in nieuwe woningen een gasaansluiting te installeren. De opkomst van composiet is niet meer te stuiten. Een warmtepomp kan van origine ook koelen met heel weinig energie.

 

Bij koelen komt een ander aspect kijken; condens. Met een te lage temperatuur en een te hoge luchtvochtigheid, zal de verdeler condenseren. Met een stalen verdeler wordt de verdeler aangetast en gaat die aan de buitenkant roesten. Dus je wil zo diep mogelijk koelen, maar condens voorkomen. Om die condens te voorkomen, moet je isoleren. Dit geldt voor de leidingen ernaartoe, maar ook het isoleren van de verdeler. Een verdeler is alleen heel lastig om te isoleren. Je hebt allemaal losse kraantjes en meters en toeters en bellen, dus dat is moeilijk te realiseren. Een LTC is vanuit zichzelf al geïsoleerd d.m.v. de stilstaande lucht. De solid heeft de isolatieschalen die voorgevormd zijn.

Robot verdelers

LTVC

Composiet verdeler met A-label Wilo pomp

Solid

Composiet verdeler zonder pomp met isolatieschalen, uit te breiden tot 24 groepen

LTC

Composiet verdeler zonder pomp